Over ons

Drie rasmuzikanten gaan in dialoog met vier eeuwen oude popmuziek. Blokfluitist Erik Bosgraaf, laptopkunstenaar Jorrit Tamminga en dj Arjen de Vreede (DJ DNA) onderhouden zich op een eigentijdse manier met de muzikale nalatenschap van jonkheer Jacob van Eyck.

Je zou Van Eyck de dj van de zeventiende eeuw kunnen noemen. De blinde stadsbeiaardier van Utrecht nam de internationale tophits van zijn tijd en varieerde er lustig op los, niet alleen op de klokken van de Domtoren maar ook als blokfluitist op het Janskerkhof. Het virtuoze repertoire waarmee Van Eyck in de zomer de wandelaars vermaakte na het avondeten, is bewaard gebleven in Der Fluyten Lust-hof en tot op de dag van vandaag wereldwijd geliefd én gevreesd door de blokfluitmuzikanten die het spelen.

De zeventiende-eeuwse blokfluitnoten van Jacob van Eyck krijgen een naadloze verbinding met het geluid van nu, met behulp van draaitafels en een laptop.

Videokunstenaars Paul en Menno de Nooijer hebben der Fluyten-Lusthof van Jacob van Eyck vertaald in magische beelden. De musici worden tijdens de voorstelling omringd door een visuele droom waarin werkelijkheid en tijd vervagen.

Verteller Thiemo Wind, musicoloog en Jacob van Eyck-expert, neemt u mee in het boeiende leven van Van Eyck.

Erik Bosgraaf wordt algemeen beschouwd als een van ‘s werelds beste blokfluitisten. Zijn repertoire reikt van Vivaldi’s Vier Jaargetijden tot de muziek van morgen. De opname van Jacob van Eycks Der Fluyten Lust-hof zette een nieuwe standaard en bewerkstelligde zijn internationale doorbraak. Er zijn rond de honderd composities voor hem geschreven, waaronder een twaalftal concerto’s. Erik reist de hele wereld af en betovert iedereen, van Japan tot Dallas, van Groningen tot Finland, met zijn spel, solo of samen, op een van de talrijke blokfluiten die hij bezit.

Hij verwierf verder bekendheid door muziek op te nemen voor filmmakers Werner Herzog en Paul en Menno de Nooijer.

Erik Bosgraaf is hoofdvakdocent aan het Conservatorium van Amsterdam en gastprofessor aan de Muziekacademie van Krakau.

‘Het blijft voor mij een wonder dat de muziek van Van Eyck zo fris kan klinken dat de noten ons nog direct aanspreken. De open vorm van zijn variatiekunst nodigt uit tot spannende verbintenissen van blokfluit met DJ, elektronica en video.’

Website

Arjen de Vreede / DJ DNA draagt 50 jaar muziekgeschiedenis met zich mee. Na het consumeren van alle informatie uit de platenkast van zijn ouders kwam de punkbeweging in zwang, en dook hij volop in dit nieuwe muzikale verschijnsel. Toen Hiphop en Rap eind jaren 70-begin 80 opkwamen besloot hij DJ te worden. Nu, 35 jaar later, kan hij terugkijken op een periode waarin hij als DJ pionier was van stromingen als Hiphop, House, Jungle, en Drum ’n Bass en is hij nog steeds actief als DJ.

Daarnaast ontwikkelde Arjen zich als muzikant, gitarist, bassist en vooral als scratcher, wat uitmondde in het aan de wieg staan van – en wereldwijd optreden met – een van Nederlands roemruchte bands Urban Dance Squad. De laatste jaren wijdt Arjen zich steeds meer aan internationale muzikale projecten, waarin hij samenwerkt met talent uit de landen waar hij reist.

De laatste 6 jaar is hij vast lid van de kunstenaars/muzikanten-enclave Kytopia in Utrecht en sinds 2008 is hij docent aan de afdeling muziektechnologie (MT) van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Daar is hij nu bezig een mastergraad (Master of Music) te behalen op basis van gedaan onderzoek in Zuid-Afrika.

‘Je zou Van Eyck de ‘Stevie Wonder van de Gouden Eeuw’ kunnen noemen. Als een disc-jockey, loop-end en remixend, nam hij de tophits van zijn tijd onder handen. Pure hiphop traditie, vergelijkbaar met mijn eigen achtergrond.’

Website

Jorrit Tamminga componeert muziek voor diverse instrumenten en ensembles, in combinatie met elektronica. Ook maakt hij muziektheatervoorstellingen. Jorrit programmeert live electronics voor componisten, voor muziektheatervoorstellingen, orkesten en ensembles. Als improviserend musicus treedt hij regelmatig op met diverse musici waarbij hij de live electronics bespeelt.

Jorrit Tamminga is hoofddocent klankontwerp aan de opleiding Music & Technology, van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en docent compositie elektronische muziek aan het Conservatorium van Amsterdam.

‘Ik ben zelf zoon van een beiaardier. Met mijn laptop kan ik de klanken van de blokfluit elektronisch transformeren in het geluid van beiaardklokken. Dat is een van mijn rollen in JACOB 3.0.’

Website

Thiemo Wind studeerde muziekwetenschap, hobo en blokfluit. Thiemo verzorgde een nieuwe bladmuziekuitgave in drie delen van Jacob van Eycks Der Fluyten Lust-hof. In 2006, na jaren het leven van Van Eyck te hebben doorvorst, promoveerde hij op het proefschrift Jacob van Eyck en de anderen – Nederlands solorepertoire voor blokfluit in de Gouden Eeuw. De Engelstalige editie is wereldwijd met enthousiasme ontvangen.

Hij heeft talrijke artikelen gepubliceerd in internationale muziekwetenschappelijke tijdschriften en werkte mee aan The New Grove Dictionary of Music and Musicians. Van 1995 tot 2016 was hij muziekredacteur van dagblad De Telegraaf.

Sindsdien werkt Thiemo als freelancer, geeft lezingen en cursussen en heel soms neemt hij de gelegenheid te baat en neemt kleine groepjes wandelaars mee door de stad Utrecht, langs de merktekens van Van Eyck.

‘Wat mij als Jacob van Eyck-specialist altijd weer frappeert, is dat hij tot ieders verbeelding spreekt. Een jonkheer uit de zeventiende eeuw, blind geboren, die stadsbeiaardier wordt van Utrecht, de grootste klokkendeskundige van de wereld is en dan ook nog eens virtuoos blokfluit speelt.’

Website

Paul en Menno de Nooijer (beeldkunstenaars) Terwijl de digitalisering halverwege de jaren negentig snel terrein won, besloten Paul de Nooijer en Menno de Nooijer hun artistieke inspanningen te richten op fotografie en film in combinatie met theater en performance.
Geïnspireerd door de nieuwe multimediamogelijkheden van de computer, kozen vader Paul en zoon Menno eind jaren negentig bewust voor een mix van traditionele disciplines gebaseerd op de idealen van Oskar Schlemmers Bauhaus Theater. Paul en Menno onderzoeken, in navolging van deze idealen, consequent de visuele mogelijkheden van het fotografische medium – analoog en digitaal – in relatie tot film, theater en beeldende kunst.

‘De moderne manier waarop deze musici spelen met eeuwenoude muziek van Jacob van Eyck inspireert ons tot het scheppen van beeldprojecties, volgens een typische ‘de Nooijer-formule.‘

Website

Team

Idee: Arjen de Vreede i.s.m. Erik Bosgraaf
Conceptontwikkeling: Arjen de Vreede, Wineke van Muiswinkel en Thiemo Wind
Musici: Erik Bosgraaf (blokfluit), Jorrit Tamminga (laptop) en Arjen de Vreede (DJ DNA)
Beeldprojecties: Paul en Menno de Nooijer
Adviezen: Thiemo Wind
Communicatie: Thiemo Wind en Wineke van Muiswinkel
Geluidstechniek: Thomas Koopmans, Sam Jones
Productie: EENPUNT6 I Kees Kaya, Lidy Ettema
Boekingen & informatie: Lidy Ettema, info@jacob30.nl
Website: Tom Loois
Teksten website: Thiemo Wind en Wineke van Muiswinkel
Fotografie: Marco Borggreve, Co Broerse, Jelmer de Haas, Wineke van Muiswinkel,  Vera Wind-van der Werff
Logo: Loudmouth

 

Trailer JACOB 3.0

Opgenomen in Columbus Earth Centre, Kerkrade (juli 2017)
Beeld: Paul en Menno de Nooijer
Muziekcompilatie: Jorrit Tamminga
Concertregistratie audio: Jan Wouter Stam
Concertregistratie video: Niels van der Kraan, Kevin Vidal

Met eeuwige dank aan Wineke van Muiswinkel.

Voor vragen kunt u mailen met info@derfluytenlusthof.nl of onderstaand contactformulier invullen.